Kuvaamisharrastuksen yksi osa on omien kuvien esittely muille. Se tapahtuu nykyaikana näppärimmin netin kuvapalveluiden avulla. Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti, mutta yksi tunnetuimmista on Flickr. Olen kerännyt tähän artikkeliin oppimiani niksejä Flickrin käyttöön liittyen.
Näkyvyyttä ryhmillä. Kuvia laitetaan esille, jotta muut katsoisivat niitä. Sellaisenaan Flickriin lähetettyä kuvaa ei todennäköisesti näe kukaan. Jotta muut ihmiset saa katsomaan kuviaan, täytyy nähdä vähän vaivaa. Hyvä tapa on liittyä ryhmiin ja levittää kuviaan niihin. Ryhmiä on Flickrissä tuhansittain erilaisista teemoista. Kuvalle kuin kuvalle löytyy sopiva ryhmä, johon sen voi liittää katsottavaksi. Ryhmiä on aiheen, värin, paikan ja monien muiden perusteiden mukaan.
Suomalaisille kuvaajille voi suositella esimerkiksi ryhmiä Photographers of Finland ja Suomen Amatöörit. Itse kuulun myös Tampere-ryhmään.
Hyödyllisiä ovat myös kamera- ja objektiiviryhmät, joita löytyy käytännössä jokaiselle kameralle ja objektiiville. Niissä voi jakaa kuviaan, keskustella kamera-asioista ja tutkailla hankintalistalla olevan objektiivin jälkeä.
Oma lajinsa ovat ryhmät, joissa arvioidaan muiden kuvia. Tavallisesti niissä lisätään ryhmään yksi kuva ja arvioidaan tai pisteytetään kolmesta viiteen edellistä kuvaa. Näitäkin on paljon, itse kuulun muun muassa seuraaviin: Hit, Miss or Maybe…”Post one, vote on three”, Good, Poor or Indifferent? (Post 1 rate the IMMEDIATE 3 before!), Hit, Miss, Maybe, WHY? ”Post 1 only, comment/rate 3 before it” ja Score Me! (post 1, score 5). Osa näistä pisteytys- ja palkintoryhmistä on hyvin monimutkaisia, mutta nämä ainakin ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja niistä saa helposti kuvilleen katsojia ja arvioita.
Seuraa keskusteluja. Jos haluat pysyä ajan tasalla ryhmien keskusteluista, seuraa ryhmiesi Recent changes -sivua. Siitä näet näppärästi ryhmiesi viimeisimmät keskustelut.
Jos osallistut pisteytysryhmiin, huomaat pian, että Recent Activity -lista on täynnä muiden kuviin jätettyjä kommentteja. Jos et halua katsella suositun kuvan keräämiä tyhjänpäiväisiä palkintoviestejä, vie hiiri kuvan kohdalle listassa ja klikkaa oikeaan yläkulmaan ilmestyvää miinuspalloa — nyt et enää näe tämän kuvan kommentteja päivityksissä.
Käytä tageja ja kuvatekstejä. Yksi tapa saada kuvasi esille on tagata ja kuvailla ne kunnolla. Englanninkieliset tekstit auttavat kuvan löytymistä. Kuvien asiasanoittaminen on oma taiteenlajinsa ja on makuasia, millaisia asioita kuvasta nostaa esiin, mutta kuvan löytymistä avittaa kuvan kuvaileminen ilmeisten konkreettisten sisältöavainsanojen lisäksi erilaisilla kuviin liittyvillä käsitteillä ja esimerkiksi kuvan pääväreillä. Myös kuvatekstiin kannattaa kirjoittaa selostusta kuvan sisällöstä, koska hakukoneet eivät vielä ymmärrä kuvien sisältöä ilman tekstimuotoista selitystä.
Linkitä kuvia keskusteluun. Jos haluat linkittää kuvan Flickr-keskusteluun, hae kuvan URL-osoite ja ympäröi se hakasulkeilla, esimerkiksi näin: [http://www.flickr.com/photos/mikkosaari/5733721081/]. Flickr-keskustelussa tuosta tulee pienikokoinen kuva, joka on linkki kuvasivulle. Voit linkittää myös muuhunkin Flickr-sisältöön kuin kuviin, esimerkiksi käyttäjiin.
Jos haluat käyttää Flickr-kuvia muualla, kuten blogissasi tai keskustelupalstoilla, se onnistuu helposti jakamisvalikon kautta (kirjekuori, Facebook- ja Twitter-logot kuvan yllä). Grab the HTML/BBCode -otsikon alta saa halutun kokoisen kuvan HTML-koodin (blogiin tai muulle nettisivulle) tai BBCode-koodin (useimmat foorumit).
Oikeudet kuntoon. Oletusarvoisesti Flickriin lähetyissä kuvissa on täydet tekijänoikeudet. Kohdasta Your Account -> Privacy & Permissions voi säätää uusien kuvien oletusasetukset. Jos haluat kertoa, että kuviasi saa käyttää, valitse sopiva Creative Commons -lisenssi. Attribution-NonCommercial-ShareAlike Creative Commons on yksi mainio valinta: se tarkoittaa, että kuvaasi saa käyttää vapaasti, kunhan nimeää sinut tekijäksi, ei käytä kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin ja jakaa kuvasta tehdyt tuotokset samalla lisenssillä.
Se, noudatetaanko lisenssiäsi on eri juttu, mutta ainakin olet tehnyt tahtosi selväksi. Flickriä käytetään paljon bloggaajien kuvapankkina ja monet bloggaajat noudattavat lisenssejä asiallisesti. Jos kuvasi ovat ”All rights reserved”, tilaisuuksia päästä esille voi mennä ohi (ja kuvaasi voidaan hyödyntää silti). Itse käytän CC-lisenssejä ja ainakin yksi kuvani on päätynyt asialliseen kuvituskäyttöön eräässä kanadalaisessa blogissa asianmukaisten tekijätietojen kera.
Kuvat talteen. Lähettämällä originaalikokoiset kuvat Flickriin saat kuvasi paitsi esille, myös varmuuskopioitua. Jos omalle koneellesi käy jotain, Flickrissä olevat kuvat ovat turvassa.
Pro-versio. Flickriä saa käyttää ilmaiseksi, mutta tietyin rajoituksin. Ilmaisversion rajat tulevat vastaan ahkerasti kuvaavalla, mutta pro-versio poistaa rajoitukset tehokkaasti. 25 dollaria vuodessa ei ole paha hinta palvelun hyvistä puolista.
Oheistyökalut. Osatekijä Flickrin menestykseen on sen avoin sovelluskäyttöliittymä, jonka ansiosta Flickrissä olevaa kuvamateriaalia voi hyödyntää erilaisilla ulkoisilla ohjelmilla helposti. Erilaisia apuohjelmia on valtavasti. Esimerkiksi automaattisen ”kiinnostavimmat kuvat”-setin tekevä ja ylläpitävä Dopiaza’s Set Manager on hauska työkalu.
Kannattaa myös käyttää jotain sopivan fiksua työkalua kuvien lähettämiseen Flickriin. Aperture-käyttäjille vinkiksi, että Aperturen oma Flickr-työkalu on onneton, mutta FlickrExport for Aperture hoitaa homman erinomaisesti.
Kiitoksia ohjeista. Kuvat ja niiden käyttö blogissa ei ole ollut vahvin osaamisalueeni, joten on ilo lukea tällaisia tekstejä. Minä olen ladannut kuvani juuri flickr -palvelusta.
Miten on suomalaisen kuvat.fi palvelun laita? Olisiko se hyvä, onko tietoa?
Ihan pätevältä sekin vaikuttaa, mutta en ole itse kokeillut, kun olen ollut tyytyväinen Flickriin.
Hei! Poistin vähän aikaa sitten Flickr:sta kaikki sinne ladatut kuvat, ettei sitten joskus muistin täyttyessä pidä kerralla poistaa tuhansia kuvia. Mutta! Huomasin, että kaikki Flickrin kautta laitetut blogikuvat ovat hävinneet samantien blogistani!! Miten saan ne takaisin? Pystyykö poistettuja kuvia palauttamaan kerralla Flickr:iin?
Kyllähän ne kuvat katoavat, kun kerran poistit ne – eivät ne kuvat blogissasi olleet, vaan ladattiin Flickristä. Ainahan voi kysellä Flickrin asiakaspalvelusta, saako kuvia takaisin, mutta epäilen, että joudut lisäilemään ne itse takaisin.
Onkohan Flick-palvelussa mahdollista tehdä kansioita kuville, mihin niitä voisi jaotella? Kovasti olen etsinyt onnistumatta löytää moista ominaisuutta.
Ei varsinaisesti, mutta setit ajavat vähän samaa asiaa.
Hyvin kerätty artikkeli – monet oli kyllä ennestään tuttuja, kun oma liittymiseni täyttää 9v tänä vuonna. Tuo Flickrin uusin tempaus muuttaa hinnoittelua/rahanansaintalogiikkaansa oli harmittava – saapa nähdä miten pro-tili käyttäytyy kun nyt keväällä tulee uusimisen aika (maksoin viimeksi onneksi kahdeksi vuodeksi).
Jaa, enpäs ole huomannutkaan. Näköjään Pro-tiliä voi jatkaa toistaiseksi maksamalla vain, pitää nyt vielä yrittää hahmottaa, mitä hyötyä siitä on. Ilmeisesti ainakin rajattomasti tilaa. Onhan se paljon halvempi kuin tuo uusi AdFree-versio, joten kaipa sitä kannattaa vain maksaa. Minullakin on ollut Flick-tili vuodesta 2004 asti.
siirsin kuvia Flickriin ja Grab the link- kohdasta löysin osoitteen, mutta en Grab the HTML/BBCode -otsikkoa. Tarvitsisin omalle sivulleni URL -osoitteen, mutta en löydä sitä.
Kristiina, tässä kohtaa Flickrin käyttöliittymää on näemmä huononnettu. Siitä jakonapista (nuoli ulos laatikosta) saa kuitenkin HTML-koodia kohdasta, joka on merkitty < />. Siitä saa kopioitua iframen, jossa kuva on.
Kiitos vastauksestasi, en vain ymmärrä mitä iframe tarkoittaa. Saan siis laatikkoon tekstin, mutta omasivuni ei hyväksy sitä URL -osoitteeksi. Onko flickr-kuvapalvelusta ylipäätään mahdollista siirtää kuvia omasivu.fi:lle?
URL-osoitteen saa All sizes -sivulta. Valitse sopiva koko ja sitten klikkaa kuvaa oikealla napilla ja kopioi kuvan URL-osoite. Se näyttää tältä: http://farm6.staticflickr.com/5476/10795482496_40e812568a_z.jpg
Muista, että Flickrin käyttösäännöt kieltävät kuvien käyttämisen, mikäli et linkitä kuvaa Flickrin kuvasivulle.
Mainiota.. Kiitos huikean paljon.. Auttaa tämmöistä alkajaa superisti. Hyvää kevättä- 🙂
Latasin kuvat yksityisiksi Flickriin ja toimin ohjeiden mukaan, mutta tuosta kohdasta ”” klikatessa näkyviin tulee vain ilmoitus ”Sharing is restricted for this photo”. Voiko tämä johtua siitä että kuva on yksityinen? Miten on mahdollista, että olen muissa blogeissa törmännyt päivityksen jälkeen kuviin, jotka ovat Flickrissä yksityisinä (joita ei pääse katsomaan Flickriin, kun niitä klikkaa)?
Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!
Karo, joo, yksityistä kuvaa ei voi jakaa. Muissa blogeissa voi olla kuvia, jotka on pistetty ensin jakoon ja muutettu vasta sitten yksityisiksi.
Olisiko antaa ohjetta miten saan poistettua kaikki kuvani flikr;stä
En tiedä, onko siihen mitään helppoa ratkaisua, kannattaa lähestyä Flickrin ylläpitoa.
Moikka, Miten kuvat saa ”suojattua” kuten esim. kuvat.fi niitä ei voi ladata jos ei anna? Nythän tuolta voi kuka vaan ladata kuvan itselleen? vain oonko vain ymmärtämätön 😉
T Sami
Sami, täysikokoisten kuvien lataamisen voi estää asetuksista kohdasta ”Who can access your original image files?” ja yksityisyysasetuksillahan voi rajata, kuka kuvat saa nähdä. En tiedä, millaisia suojauksia Kuvat.fi:ssä on tarjolla, mutta sehän on mahdotonta, että joku saisi nähdä kuvan, mutta ei ladata – jos kuva on nähtävissä, se on myös ladattavissa.
miten tehdä rajaus että vain määrätyt henkilöt pääsevät katsomaan kuvia
Reijo, eipä taida onnistua muuten kuin listaamalla henkilöt ystäviksi tai perheenjäseniksi ja rajaamalla kuvat näiden ryhmien nähtäväksi. Sen hienostuneempaa jakoa ei tietääkseni pysty tekemään. Flickr ei ole oikein tarkoitettu sellaiseen.
Yks mahis on tehdä Guest pass haluttuun kansioon (tai mulla on tehtynä koko photostreamiin) ja jakaa sitä linkkinä sukulaisille.
Moikka ja tervehdys Virroilta,kysyisin että mihin ryhmiin minun kannattas liittyä flikrissä kun kuvaan paljon maisemia,eläimiä ja vähän kaikkea,olen juuri alkanut lataan sinne kuvia ,enkä tajua siitä oikein mitään;)ja vähän huono tuo englantikin,ja oisko joku muu paikka kuvilleni ehkä parempi,terkuin Sirpa Jyske 🙂
Sirpa, en osaa sanoa asiaan oikeastaan mitään. Jos englantia osaa huonosti, suomenkielisiäkin kuvapalveluita varmasti löytyy.
Mikä ero on all rights reserved kuvilla ja some rights reserved kuvilla? Saako all rights reserved kuvia kopioida?
”All rights reserved” tarkoittaa ”Kaikki oikeudet pidätetään”, eli kuvaa ei saa käyttää ilman lupaa. ”Some rights reserved” tarkoittaa, että ”Osa oikeuksista pidätetään”, eli näitä kuvia saa käyttää tietyin, tarkasta lisenssistä riippuvin ehdoin.
Moi
1. Osaatko sanoa, miksi flickr yhtäkkiä estää valokuvieni latauksen ja vaatii korjaamaan virheen jota ei ilmoita. Onko pilvipalvelu ongelmana? En ole siihen kirjautunut.
2. Mistä Flickrin kohdasta saa oman kameran tiedot pois näkyvistä?
mosku
Ykköseen ei mitään aavistusta, kakkoseen on. Jos haluat kaikista kuvista kameratiedot näkyvistä, Settings > Privacy & Permissions ja Hide your EXIF data asentoon ”yes”.
Kiitos! Apu löytyi kameratiedot ongelmaan.
(Kuvan latausongelmakin selvisi.)
mosku
Miten saan tiedot yksityisenä pitämästäni Flickr-tilistä esim. poliisille tiedoksi?
TH, mahtaakohan olla muuta ratkaisua kuin avata tili julkiseksi siksi aikaa.
Miten tällaisen Flickr kuvan saa tehtyä tavalliseksi paperikuvaksi?
Outi, tulostamalla kuvan itse valokuvapaperille, tai lähettämällä sen jollekin kuvapalvelulle tulostettavaksi. Kuvapalveluita on pilvin pimein.
Moi Mikko ! Kuinka saan ladattua Flickriin tiedot käyttämästi objektiivistä ….kameranihan siellä jo näkyy …..T. Juha
Juha, jos tieto on kuvan EXIF-tiedoissa mukana jo valmiiksi, se tulee automaattisesti. Jos kamera ei objektiivitietoa kuvaan tallenna, sitten Flickr ei pysty sitä automaattisesti tietämään. Olen itse laittanut kuviin Lightroomissa tagiksi objektiivin, mutta kamerani näyttävät myös tallentavan objektiivitiedon kuviin suoraankin muodossa, josta Flickr osaa sen useimmiten näyttää.
Onko Flickiriin ladattujen kuvien laatu parempi kuin esim. Instassa? Olen ollut huomaavinani että Flickr ilmaisversioon ladattu kuva on tarkempi kuin sama kuva ladattuna Facebookiin. Kuvittelenko vain?
Instasta en tiedä, mutta ainakin Facebook pakkaa kuvia niin törkeästi, että minne tahansa ladattu kuva on varmasti korkealaatuisempi. Koska Insta on lähtökohtaisesti kuvapalvelu, se ei varmaan pahoinpitele kuvia ihan yhtä pahasti kuin Facebook, mutta veikkaan, että Flickr on kyllä hellävaraisempi.